Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 27, 2013

Makan & Online Shopping

Assalamualaikum semua

Ada ke yang nak menjawab ni? Takpe, kita teruskan juga menulis dengan beranggapan ramai yang baca... Hehehe. Orang syok sendiri memang macam ni, hahaha.

MAKAN - Mommy and Son

Iya, mak dan MIL serta en.suami dah berbunyi apabila diri ini sudah berisi aka GEMUK lah..hahaha. Tgk tuh, kalau mak sendiri cakap, no sentap2 dan malu, wokey! Tapi kalau MIL dah tegur, rasa mcm berapi je dan malu sgt, bila balik kampung MIL je, sure ada diselitkan pasal KURUS! Hari tu :

MIL, "ibu, kalau jaga anak, mesti kurus, banyak keje rumah nak urus, jaga baby lagi" 

Ok, Jan sentap dan terasa. Tapi, as a good DIL, I keep calm and smile je! Kalau mak sendiri, haruslah, Jan balas dengan denial mode punya status...hahahaha. Wlupun dulu sebelum kawin dan sebelum ada anak, idoklah slim mana...pakai size size L, XL dan XXL gak (tgk baju). Betul!!! Cuma bila dah bersalin, dan tak betul2 pantang serta baby pun keluar-masuk hospital, Jan mengabaikan konsep pantang! Maka, sekarang terimalah badan yang mengembang dan urat2 pun kembang, lalu badan sakit2....Nak gi URUT!!!!!
En.suami pun dah sound :

Suami : "sayang nak tak slim balik , sayang?"

Eh, Jan pun jawab "Mestilah, nak.. Sure boleh"..
 
Ya, jawapan kenalah penuh semangat dan positif ye adik2...Hahaha. Maka, baru2 ni Jan mula berdiet, control makan.. Menjaga si kecik yang meragam buat Jan stress kot, bila stress dan tak cukup tido Jan lapar, Jan makan! hahaha. Senaman belum lagi, tengah adjust waktu yang sesuai, tengok waktu si kecik tido tuh memang harapan tinggal harapan, sebab dia bukan mcm baby lain. Tidur dari 7pm-7am! Tak dapatnye mcm tuh! Paling awal, tido pukul 9pm.. Paling lewat 11.30pm, ok! pastu 1 1/2 jam sekali merengek nak susu! Kadang2 setengah jam sekali bagi susu! Lapar lah tuh.. Eh, dah masuk topik makan si kecik lak. Takpe, nanti kita cari masa. Insya Allah.

Ok, makan si kecik..Amboi sekarang dah tak mau nestum dalam susu! Nyampah tau! Dah pandai rasa... kalau letak nestum dalam susu, dia minum tak continuous, kejap stop, kejap minum, main2.. nyampah tau. Kalau bagi nestum mcm tuh je, lagi hampeh! Baru bagi sesudu, habis ditolak balik.. Alololo, anak mama ni nak makan ape??? Nanti nak try bagi biskut farley lak dan perisa lain Heinz. Puree??? Lagi lah dia reject! Wish me luck, ok?

ONLINE SHOPPING

Ini adalah igauan ngeri untuk Jan... HAhahaha. Online Shopping memang FAVOURITE ok! Click2 je, dapat barang! hahaha. Memang kena berpada2.. Bukan apa, kadang2 susah nak dapat barang atau tiada masa nak beli, maka kita click, pilih, dan bayar! hehehe. Kalau kat FB lagi banyak online shoppe, yang jadi kegilaan haruslah online shoppe for babies kan? Hehehe. Banyak gak dah duit habis... Ini antara kedai online yang Jan banyak belanja..

www.poplook.com
Yang ni dress banyak gile! cun, cantik! Tops pun banyak cantik. Jan kat sini kena cari yang size XL (UK size 12-14)..So far beli, memang cantik dan terletak! Dah ada 2 dress dan 3 tops yang Jan beli...hihihi..Love them! 

 http://www.eightdesignsboutique.com
Yang ni pun cantik bangat.. Dah borong tiga helai skirt dia! Gorgeous sangat, tetiba rasa mcm hijabista lak...hahaha. Ni nak menyokong bumiputra, tapi baju kat sini cepat sangat sold out... Jan nak tggu diaorang upgrade website untuk e-commerce website mcm poplook. Sekarang, kena bayar thru maybank2u, masukkan no akaun dan lain2.. Agak lambat lah..

 http://www.mamayayazone.com
Haaaa, yang ni mak2 budak suka! baju baby-toddler. Baju melayu dia sangat cantik, sebab anak buah dah pakai hari tuh.. Borong kat kedai lagi senang kot, sebab banyak item unavailable. Takpe, beli kat agen dia, iaitu adik Jan.. kikiki. ada diskaun sket dari harga kedai..hahahaha. 

 http://www.onebabyworld.com/
Ni barang2 ibu dan anak.. Jan beli banyak gak! 

Yang lain2, banyak kat FB (yang pernah beli dan so far sgt marvelous barang & service) :
Untuk Tshirt Muslimah - Jan prefer Tshirt Muslimah Modern & Trendy dan Pretty Humairah. 
Untuk spanx - kerry's blogshop
Untuk barang baby - supermak shop, anggerik shoppe, harraz baby shoppe, sweet qaseeh collection, marshalya stall, cute baby momma boutique
Untuk baju Jan - ardini humaira, harraz (Jan beli jubah princess cut).

Itu je yang teringat.. 

Ok till then, dah panjang lebar dah cite... Lapar, nak makan! 

Wassalam





3 comments:

  1. Hai awak... assalamualaikum :)

    Kita datang jenguk dia... Macih sebab sudi drop comment ye. Kita pun minat shopping online ni. Boleh leka berjam-jam pilih barang... (punyalah dahsyat! Hahaha) Anyway salam perkenalan. Jemput singgah selalu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Reena..waalaikumussalam

      Hehehe. Thanks drop by. Orait nanti Jan singgah selalu.. Best baca blog reena. ;D

      Delete
    2. Wah rajin awak shoping online.. ila jarang sgttt..sbb tak confident sbb tak try depn mata

      Delete