Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, January 11, 2013

Back to Work

Assalamualaikum semua

Sekejap je dah start bekerja setelah 2 bulan cuti.. Hari ini terpaksa cuti walaupun baru masuk keje minggu lepas 3jan2013. Terpaksa sebab mak takde, so baby Syahmi takde orang jaga.. Eh, nape mak jaga?? (sure tertanya kan? hehe. mcm ada orang nak baca blog hingusan ni...huhu)

Well, untuk tempoh sebulan ni mak tolong jaga dulu, sebab nak bagi Syahmi tegap sket setelah warded 3 weeks hari tuu. Laaaa, lupa nak cite..

Ok, recall gaya cepat kronologi Syahmi.. Hari ke-21 warded kat HPSF, Muar selama 4 hari. Gi hospital kul 3am sebab dia tak tidur dan nangis tak berhenti2... Last2, kena warded sebab perut dia kembung sgt dan cirit birit (hehehe, boleh tak tahu baby tu cirit..huhu). So stay kat NICU bersama baby selama 4 hari.. Pastu boleh balik.. After one week ++, Syahmi got fever. Hari first gi klinik biasa 37.0, dapat ubat demam.. tak susut gak walaupun dah jaram2. Hari kedua gi klinik pakar kanak2, suhu 38.6 dan berat susut dari 4.0++kg ke 3.6kg..dapat surat suh gi hospital terus... Muka dia dah cengkung dan memang nampak sgt x sihat, bila minum, muntah, minum, muntah... 

Tapi, PIL kata nak ubat kampung, takpe lah ikutkan lah.. Lepas balik dari klinik pakar terus ke rumah PIL..nak berubat kampung. Sangat sedih melihat keadaan Syahmi yang Jan rasa mcm I will lost him forever!!! Dok kat rumah PIL makin teruk keadaan dia, lagi cengkung mata dia, nafas pun dah tercungap2... Jan memang asyik nangis je (tahan nangis depan PIL). Masuk bilik nangis! Takut sgt will lost him! at 4am, text my brother ckap pasal keadaan Syahmi. Dia terus suruh gi hospital bila tahu nafas Syahmi tercungap2... Apa lagi, Jan nekad suh  gi Muar dari Melaka.. why Muar??? sebab senang rekod dah ada plus my brother kenal orang2 kat sana..

Alhamdulillah sampai di Muar dalam 45minit, masuk ER... Syahmi weight is 2.9kg!!!!!! Drip air dan oksigen....almost 1 hour ++ dia dok dalam ER. Pukul 7am, keluar ER masuk ward paed.. Kena lah marah ngan Doktor Pakar sebab dah dapat surat rujuk dari private kenapa tak masuk jugak! Keadaan baby kritikal...UWaaaaaa Jan dan suami memang sebak dan pilu sgt... Menyesal tak masukkan dia terus! takut kami kehilangan dia! Doktor pakar decide suh Syahmi masuk NICU dulu, biar stabil.. Amik air tulang belakang sebab presumed meningitis dan diarrhea.

Kami pun ikut je lah apa yg doktor suruh. Almost 5 days dia dalam ICU without me. Bila dah stabil, berat pun dah 3.5kg, masuk wad biasa dan jan pun ikut. Tinggal di hospital selama 2 minggu lagi, sebab dia on 14days antibiotik. Kat ward, line (jarum) selalu kena ganti, leaking lah, bengkak lah...So kaki dan tangan dia penuh ngan kesan cucuk!!! Amat sedih tgk keadaan dia. Antibiotik pula masuk 6 jam sekali selama 2 jam!!!! Lepas 5 hari, tetiba dia demam, berat dia drop lagi tinggal 3.3kg!!! Masya Allah, menguji ketabahan Jan melihat dia sakit...sakit demam lagi, sakit masuk ubat lagi, sakit kena cucuk lagi...But, Muhammad Syahmi is very strong baby, he recovered.. Alhamulillah

Lastly, selepas 14hari we are allowed to go home!!! Bila Syahmi dah tak demam, antibiotik dah stop, diarrhea dah takde! Alhamdulillah!!!!! So lepas keluar hospital (Rabu), buatlah kenduri aqiqah dia & sepupu dia hari Ahad.. Dan dibotakkan pada 25hb Dec...Alhamdulillah, dipermudahkan urusan mencukur. 

Pics? Yes, I will upload pictures. Taadddaaaa
First day born, 2 nov 2011, 3.2kg


day 21, NICU, jarum tertanggal
after stabilize at NICU, 3.5kg
Wad paed with jarum 

after 3days botak!

latest 5 Jan 2013 - mode kembung pipi
mode : normal






3 comments:

  1. Allah kurniakan anak yg sangat kuat pada jan. syukurr...

    ReplyDelete
  2. salam,saya nak tanye..mane nak cr susu mamex pepti gold nih? sy pun doc syorkan anak sy minum susu nih..ni tgh mncari tpt nk beli susu..mtk tolong bole ke

    ReplyDelete