Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 9, 2011

Ish..Berhabukkk

Salam Lebaran hari ke-11 di bulan Syawal..Maaf zahir & batin.


Firstly, mak ai..lama benar tak mengomel dalam blog tak seberapa ni. Buzy barangkali, hahaha. Takde maknanya buzy, vitamin M banyak sgt ni.. Kikikikiki. Asik lah blog walking kat fav bloglist Jan.. Lupa kat blog sendiri.. Semua orang bercerita pasal raya & pic raya. Me??? Nan ado, pic raya. Kalau adapun, sekeping jek pic famili..itu pun camera adik. Pic berdua? Lupa nak snap. ampun. Ini jenis orang yg tak berapa suka bergambar...hehe


Oklah, cerita raya. Tema baju MERAH, sebab nanti senang adik kawen takyah cari baju..Tahun ini raya turn rumah mak..Yippieeee, cuti dah lama apply tuh. So, 29 28 ramadhan kami tido di rumah MIL, sebab adik beradik en.suami nak buat dodol. Biasalah orang Melaka, haruslah ada dodol nye. Dan tau tak, ada insiden yang menyebabkan en.suami ke Unit Kecemasan pada pukul 2am!!! Sebabnya, jari terkena curahan dodol yang panas...eeee, ngeri. Jan?? Dah lelap kul 1am..tetiba dia masuk, kejutkan suruh tukarkan dia seluar yang dah penuh dodol panas! Mamai2 gak Jan..Abang ipar yang tolong hantarkan ke hospital. . Terus tak tido sampai pukul 4am, tunggu en.suami balik hospital. Maka, tido jap sekejap, sementara nak pukul 4.30am, nak tolong siapkan meja utk sahur. Pastu, lepas subuh masing2 tido sampai pukul 9am.. The whole house member! Penat tuh depa mengacau sampai 3am..


Kami bertolak ke Muar, pukul 6pm..kasik chance kat en.suami berehat. Sib baik dia boleh drive lagi...Nak volunteer drive, dia tak bagi..dia kata ok. Sampai2 muar, dah nak berbuka...alhamdulillah, selamat sampai.


First day raya, 1 Syawal..Boleh tak, lupa nak letak butang baju Melayu kat baju en.suami!!! hahahaha, kalut nak masukkan butang pada baju Melayu bila dia nak gi sembahyang raya. Well, masa ni Jan belum mandi...hahahahaha. Lepas depa solat raya, barulah ampun maaf dipinta..kikikiki. Awal pagi, rumah mak dah kena terjah dengan adik beradik mak & anak2 buah dia...kelam kabut kami...hahahaha. Hidangan macam biasa, ketupat, rendang, ayam masak kuzi..dan special tahun ni raya pertama ada SATE! pergh, tu yang buat depa serbu umah mak..lebih kurang 11 biji kereta lah! huhu. 


First raya habih sekampung berjalan, sampai maghrib..waaaa, penat!
Second raya, beraya di kampung adik beradik abah di N9 sampai 9pm. Sampai Muar, pukul 11pm..singgah juga kat umah MIL jap untuk beraya.
Third raya, kami ke JB (rumah bakal besan mak aka tunang adik) dan ke rumah pak sedara abah & sepupu dia. Perghh, sampai rumah pukul 11pm gak..Penat nyeeee.. Ingatkan nak balik rumah MIL raya ke-3, tapi en.suami kata takpe, jom ke JB...


So, kami balik ke rumah sendiri dulu, lepas sampai dari JB. en.suami tak larat, maka Jumaat beraya di rumah MIL sampai hari sabtu. Semalam jek. Lagipun rumah adikberadik MIl & FIL tak ramai di Melaka/N9. Ada 3 buah rumah jek yang kami sempat. 


Oh, ya.. Anak-anak bulus berserta anak angkat, Oyen pun pulang beraya di Muar...Seronok nye depa beraya...hahahaha, tapi semua kena kurung dalam pondok besar lah..Kang ilang pulak..Kete kecik, penuh dengan kucing 5 ekor!!!! Satu beg pakaian jek.


Ermmm..apapun, raya kedua kami sebagai suami isteri. Still kelam kabut hahahahaha..Kena banyak belajar ni..kuikui


Rio
p/s : Berjaya menyelamatkan seekor anak kucing siam, namanya Rio. Berlegar2 di ofis mintak makan..


Panjang lak bila dah lama tak menulis..huhu. Layannnn







No comments:

Post a Comment