Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, August 18, 2011

Rutin Semalam

Assalamualaikum semua.


Salam ramadhan hari ke-18. Aii, kejap jer kan masa berlalu..Antra sedar atau tidak, masa akan sentiasa meninggalkan kita. 
Oh lupa nak berkongsi satu cerita gumbira, my bff Ida alhamdulillah tengah beroleh rezeki dari  Allah dah masuk 5weeks. I am so happy for her. Permata hati yang lama dinanti, selama hampir 4 tahun rasanya..Dan this ramadhan, Allah granted her prayers. Syukur... 



Opsiee, dah terpesong dari tajuk entry. kikiki. Ok, nak cerita rutin Jan semalam.
Ehemmm..meh kita mula!


Pagi 
of coz gi keje lah sampai petang.
Petang
 - sampai rumah 6.30pm (gitu lah setiap hari yee, paling awal pun 615pm)..
 - letak beg & beg plastik (berisi telur & kobis) yang dibeli thari..Tukar baju biasa. 
 - keluarkan menu yang nak masak. Oleh kerana, en.suami request western iaitu Burger 
            
- Guna instant Ayamas, tapi sila lah guna Ramly sebab lagi best! ni kes nak try test.
- pastu Jan siapkan goreng drummet & kentang yang dihiris untuk buat french fries.
           
- pastu kobis hiris halus2 bersama tomato --rendam dengan air garam sat.
- oh by this time, semua anak bulus dok melepak atas lantai, berposing tgk Jan 
  terkinja sorang2 kat dapur. Sorang, sebab en.suami tak balik sama, dia balik 
  lambat sket.  (p/s : Jan ni buat keje lambat sket, maklumlah tak pandai masak..)
- sambil2 tggu burger digoreng & drummet masak, kita gi basuh baju dulu!


Apabila semua dah siap, en.suami pun sampai lebih kurang pukul 7pm. Dia tolong siapkan roti burger dan buat benjo sekali..Yippieee, alhamdulillah, rajin ye cik abang ni..hik3x! 


Jan abihkan membasuh (guna machine). Dah berbuka semua, sidai baju & mandi...
Last sekali....mengadap Yang Satu.


Dan tido pukul 11.00pm, selepas tgk CSI : Miami...hukhuk. Time ni en.suami belum balik keje malam lagi..
Itu je rutin semalam. eh, semalam je ke? setiap hari bekerja...macam ni la..


sekian

Tuesday, August 16, 2011

Kisah Wardina

Assalamualaikum semua.


Sebenarnya dah tertinggal train sgt Jan ni...I think semua orang dah LIKE dan dah baca, even dah letak dalam blog. Mcm Pn Nana, thanks to her. Jan baru tahu adanya video ini..Terus ke FB wardina utk lihat response dari orang ramai. Dan terus terdetik untuk membuat posting untuk video ni.


Oh, my. Jan taktahu nak cakap apa. Sedih & terharu, rasa kecilnya diri in berbanding perubahan yang dilakukan oleh Wardina..begitulah Allah nak memberikan hidayah pada orang2 yang terpilih! Sangat suka doa yang Wardina amalkan dalam video itu.


"Rabana la tu zi'k kulu bana ba’dais hadaitana wahab lana mil ladun karoh mah innaka antau wahab."


SubhaAllah..sangat cemburu dengan mereka. Bukan senang nak dapat hidayah & petunjuk dari Allah. Betul juga kata Wardina, "bukanlah baik sgt,tapi berubah lebih baik dari dulu".


Sama-sama lah kita berubah menjadi lebih baik dari sebelumnya. 


Harap Jan juga boleh berubah, insya Allah. Dan memang mahu berubah menjadi muslimah solehah. Doa kan lah, ya. Memang dugaan banyak untuk kita membuat perubahan. Jom kita mendengar & menghayati perubahan Wardina. Saling ingat mengingati..


Islam is the ONLY way of LIFE.

Monday, August 8, 2011

Hujung Minggu

Assalamualaikum semua


salam ramadhan ke-8 hari ini.. Meh kita cite, apakah yang dibuat di hujung minggu..Oleh kerana en.suami bekerja sabtu & ahad, balik rumah pun dah nak buka..Malas melanda diri. Maka, 
Menonton TV/movie di lappy adalah aktiviti
Tahu tak, favourite rancangan TV bila buka TV?
Merlin S1 & s2 tengah marathon kat TV..hehe
Ni pun dah habis semalam, dah lama tahu JUARA..tapi syok tgk  masakan
 Jgn lak fikir 24hrs di TV tau..Keje umah kenalah buat dulu, baru leh berjimba2..huhu


Chronology hari Jumat 
buka puasa di Sudaibah, sebab tetiba ada orang nak makan nasi kandar 


Hari sabtu
Lipat baju & Basuh baju - pakai mesin lah..hehe
Memandi kan LIMA ekor kucing, memang penat & very challenging..Hampir 2 jam lebih gak lah!
Dah siap mandi, barulah leh lepak buat aktiviti kat atas...hehehe, sambil melayan kucing2.
En.suami tepon, tanya nak beli ape? Jan ckp, beli lah apa abang nak makan..
Maka, buka nasi ayam made in pasar ramadhan..hehehe. 
Malam, en.suami kuar gi Tesco..Jan? Tak teman sebab ngantuk..Gile kentang memang ngantuk, pukul 9am dah zzzzzz, langsung tak sedar ape..sedar2, kena bangun siapkan sahur..hehehe


Hari Ahad
Sapu umah & kemas sket dapur, sikit jek pun...hehe. Dah kata, malas kan..Dok kena tinggal sorang lagi..huhu
Layan movie jap kat laptop..
Pastu layan tv
Pastu petang gi umah in-law berbuka dengan depa.
MIL bungkus kan makanan banyak untuk sahur..hukhukhuk..


Hari Isnin???
Hari ni rasa nak masak..hehehe
Basuh baju & lipat baju.. Basuh 2 hari sekali je. Maklumlah sidai baju kat dalam umah..So biar baju lama sikit tersidai..huhu


Pelik kan? Masa waktu keje rajin memasak. Masa weekend malas tahap gaban, lagi2 sebab tak p****..huhu


bayangkan kalau dah ada BABY??? Alamatnye memang kena extra rajin & berubah schedule ni! hikhikhik


Yesss, tak sabar nak gi shopping weekend ni ngan my famili kat KL...yeppiii!!


Till then..

Friday, August 5, 2011

Perasan Sendiri kah?

Assalamualaikum semua.


Salam ramadhan ke-5 hari ni. Semalam berbuka dengan memanaskan balik Nasi Goreng CiliPadi Majmuk (bagi nama sendiri huhu) & sambal kaw sardin...Perghh, licin beb! En.suami beli daging ayam percik. Owh, lupa nape "memanaskan balik" ---- sebab kelmarin en.suami demam+pening Kepala+food poisoning..So, dia takleh masuk nasi..kang ter"buek" kat toilet sorang2. Hehehe. So, kelmarin berbuka roti sahaja.


Oh lupa nak snap picture juadah semalam. Tak sempat lah..huhu.


Eh, dah lari topik ni...Ok, tajuk "Perasan Sendirikah?". well, Jan memang selalu mengalami masalah ni. Selalu dok perasan 

  • Ada jek individu yg tak puas ati ngan diri ini
  • Ade jek yg mengumpat Jan..dan sewaktu ngan nya
  • Ada jek yg people judging u, ur clothes, ur face..dll
  • Ada jek yg nampak I cantik..hahahahaha. Ni memang kes perasan

Kan? Korang penah ke mengalami situasi mcm ni? Orang kata, ini contoh low self esteem..tiada keyakinan..tak percaya pada diri..dan byk lagi. Kata gak, my friend cakap..takyah pk banyak2, kita bukan kcu orang pun..Mcm aku buat hal aku, ko buat hal ko..haaaaa, mcm tuh lah. 


Kenapa kita berperasaan mcm tuh ek?

Thursday, August 4, 2011

Bestnye

Assalamualaikum semua


Bestnye kalau ada masa lapang & duit terlebih sket..
Bestnye bila tgh stress/bosan tahap gaban atau sewaktu dengannya..
Teringat2 kat bawah ni! Nak pergi lagiiiii.....
                        
Mula-mula naik mcm tak takut, sekali dah berpusing tuh! hamekkk!
Ni pun sama...masa nak naik, rilek. Sekali bila turun! pergh jantung tinggal kat atas!
 
I miss GH..bila lah nak berjimba lagi kat sana..:(

Wednesday, August 3, 2011

37

Assalamualaikum semua.


Setelah dok mengira dan menghitung hari..
Setelah dok verangan dan berharap andai "itu" rezeki kami, tambahan pula di bulan penuh rahmat..dok verangan mcmana handle puasa klu "itu" rezeki..
Setelah selesai download Tazkirah Ust. Siti Bahiyah tentang "Perkara Baik Semasa..."
Setelah counting bila hagaknye "due"
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Akhirnya, "itu" memang BELUM rezeki ku...Hari ke-3 Ramadhan, bff datang munculkan diri, setelah 37 hari..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Berkecai SEMUA verangan & harapan di atas tadi.
Oleh itu, mehlah kita tak putus2 doa, usaha & tawakal. Selagi bukan belum ada, meh berhoneymadu...yeahahhh!