Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 22, 2011

Kami Sayang Kucing...

Salam all.


Tetiba nak share gak artikel pasal kucing ni setelah membaca artikel kat Irine, http://irinenadia.blogspot.com huhu... Best dak irine ni membebel. Suka baca semua kisah dia plus Irine sgt comey dan cantik dimataku. Aishh, dah lari topik lak....


Ok, Jan ada 3 ekor anak bulus. 
Mula2 bela seekor, baru 3 hari dah mati...Maybe kucing ni kena virus, Jan lak masa tuh tak tahu upanya kucing yang baru dapat terutama stray, kena deworm lah, vaksin lah, ubat kutu lah... So, ajalnya pendek sempat 3 hari. Kucing tu, nama nya Kelabu. Amik kat kedai makan..Sgt behave dan sgt bersopan. Bawak dalam kete nak balik kampung, si kelabu ni tido sepanjang perjalanan...Sob2x...Memang syahdu pemergian kelabu...bila time dia nak mati tuh, dia asik takmau makan & minum, menyorok dari aku...Wuarghhhh sedeyyyy..rupanya dia nak meninggalkan aku....
Kelabu posing
Pastu, beberapa bulan....amik seekor lagi. anak2 kucing yang melambak2 beranak kat tempat keje aku. Sian sebab bila takde orang nanti, depa ni gi mana lah kan...So, amiklah dua ekor. Sekor jantan, sekor betina. Tapi pic si Jantan tuh, lupa lak nak amik dulu...dan si Jantan tuh pun meninggal...sedeyyyyyy, he is so canteksss...sob2x.. Maka tinggallah yang betina tuh jek...Panggilan nama "Gumuk", wpun dia takde lah gumuk pun...heheheh...ntah nape nama tuh pilihan hati...hehe. bela Gumuk ni dari 2007 kot..
Gumuk tido peluk beg
Dok acah dia main utk pic taken.
Pastu, gumuk ni jadi gatai...hahahaha. So satu kije lak nak cari kan jodoh untuk dia....hehehe. 2 kali try ngan Persian, si Gumuk ni takmau....ceh, sombong lak Gumuk. Doc kat Vet kata, gumuk siap garang lagi ngan si Persian tuh...Tak berkenan lah tu...ececececehhh...So, pilihan gumuk adalah seekor kucing jantan macho dari klinik Dr Razeem kat kampung... Sikit lebey kurang mcm ni lah pilihan si Gumuk...hapa lahhhh... Persian takmau!!
credit to google. 
Jeng2x...Maka, terhasillah 4 ekor anak Gumuk...Pastu condition gumuk makin teruk lepas bersalin, siap ada fungus, bulu gugur, ada nanah & lubang kat badan dia....sedey dan tak sanggup tgk masa doktor kuarkan nanah dari 4 tempat di badan dia... Mengalir gak air mata... Sian tgk dia, berlubang2 badan...tak cantik dah....dari mcm pic bawah ni


Gumuk jadi skinny dan Doc nasihatkan shave bulu dia...Mcm2 treatment Doktor buat kat gumuk...Dan akibatnya sekrang Gumuk menjadi takut diangkat, dan dimasukkan dalam cage. Trauma lah dia....sedeyyyy. TAPI, gumuk ni Diva..sebab nak makan, kena letak betul2 kat dia...klu tak, hampehhh dia takmau berjalan pun ke tray dia....Ishhhh, salah didikan betul lah! hahahahahahaha.


Maka, anak2 dia ada 4 ekor. 2 Hitam..1 Celoreng. 1 bulu mcm mak dia, tapi lighter... Celoreng dan sekor Itam tuh dah kena adopted..So left with me is Itam & Penyek...Kikikikiki... PENYEK diberikan nama tu, sebab dari kecik lagi dah bising, dan sore dia memang mcm terpenyek...hehehehe...ITAM sebab memang itam bulunye....hehehe.



Sekarang tengah dok nak buat banglo utk depa dok kat luar umah....I really loves my cats, although my cats kurang didikan lah, ngada lah dan lain2 perangai tak senonoh..Memang selalu gak marah depa kalu buat salah ke, memanjat ke..buat sepah ke...Tp, en.suami kata kucing I kurang kasih sayang....hahahahaha. Nak buat mcmana dapat mommy tak romantik & kasar....hiihihi, dah mcm anak sendiri kan.. Layannnnnn...



No comments:

Post a Comment