Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Birthday

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, September 8, 2015

September 2015

Assalamualaikum semua...

Perkembangan? Well memang makin berkembang, berat bertambah, muka bertambah bulat...hahaha... Nasiblah badan. Nak diet2, semuanya terkubur. Salahkan siapa? salahkan diri sendiri.... Makan banyak, kalori tak terbuang...so jadilah lemak tepu... Haihhhh.. tak boleh jadi ni, memang kena diet... kalau nak 2nd child, Jan memang kena kuruskan badan, kurangkan berat... Tapi tuhlah, umur pun makin meningkat, upaya dan tenaga pun dah kurang... Jaga anak sorang pun dah penat...hahahaha... Maka, sila berkahwin di usia muda jika dah sampai jodoh ya. Insya allah...

Syahmi? Jan try susu Enfagrow A+ Gentlease


3 minggu try, tapi tak konsisten bagi setiap hari.. tup tup dia allergic! timbul ruam2 macam campak. Jan dah risau, ingat memang demam campak...tapi jumpa Dr, dia ckp Allergic... arghhh lega...

So memang ruam2 satu badan..muka, kaki.... Syahmi syahmi.... punah harapan nak bagi Syahmi susu dengan DHA.. nampaknya akan still continue utk search susu lain pula.

Syahmi still tak tahu bercakap lagi... Tapi ada banyak progress lah dari dulu.. Dah pandai naik dan turun tangga, dah pandai makan sendiri, minum sendiri.. (tapi mak dia tetap suapkan - sebab Syahmi jenis tak makan banyak, so kena paksa makan), ada lah kadang2 dengar phonic lain... tapi dia tak merujuk pada sesiapa atau apa2.. Tapi dia tahu apa yang dia nak, dia akan ambil, berusaha ambil.. Kalau tak dapat, dia suruh kita ambil. Kalau salah, dia nangis, kalau betul barangnya, dia gembira... hahahaha.,... penat nak digest apa yang dia nak, sebab tak bercakap kan.... Kalau dia nak susu, dia cari botol dia...tak boleh buka cap tu, dia minta kita buka kan... Kalau count 1-5 dengan jari... so dia akan hi-5 kat palm kita bila dah sampai kiraan 5.

Apapun, Syahmi memang anak istimewa....And I am proud to have him.

Mama sayang Syahmi... ( rasa mcm Syahmi je sorang anak ku... hehehe...Takde rezeki nak 2nd child, umur pun dah meningkat...) hahaha

Ohhh, ada lagi beberapa menda yang baik untuk sharing is caring....

a) Skincare - Jan try ellfie skincare iaitu hasil usahasama yang terbaik dari 3 orang blogger yang jan minat iaitu Kak Filla Kak Elly & Peej. Jan try masa depa introduce the product..dari bulan Mac 2015... until now, dah beli 2nd time untuk loose product cleanser, loose item - toner dan 1 set lagi..

                                                       Kredit to : Kak Filla

Dari sudut Jan.. memanglah it is on individual hormone and skin kan... Tapi pada Jan, this is the right skincare for me.. Walaupun lambat proses nya takpe, sebab natural kan.. Ada juga user yang cepat nampak resultnya, tapi bagi Jan.. memang lambat sikit sebab kulit jan sensitif.. hehe. Pakai 2 minggu dah mengelupas, mengadu kat Kak Elly dalam WA.. dia suruh proceed... eventually, lama2 hilang dan kulit jadi sekata, kurang oily, pori mengecil dan jeragat pudar skit, wlupun muka sekarang belum flawless lagi dan gebu lagi...hehe. Yang paling jan suka adalah cleanser dan night cream! Terbaik!!!

Jan memang akan setia dengan produk ini.... Kipidap team Ellfie... Depa pun dah ada office sendiri... Kalau berminat, depa ada agen di seluruh negeri.... boleh gi blog Kak Filla dan sila cuba... Jan takde nak paksa... tapi it depends on individual lah kan... U know apa yang sesuai dengan skin sendiri. All the best

b) Manja Sireh by Fqya Signature

Jan suka produk ni... long lasting, wangi, segar, pekat... 1 botol pakai, nak dekat 3 bulan kot... Jan beli kat Ain 0134855562 atau IG @zunurainsalleh. Ain ni memang baik hati..seronok membeli dengan beliau...Sila lah try ek... Dan Irine ada buat entry produk baru company Manja Sireh ni iaitu ------ Terraskinz dan beliau pun memang pengguna Manja Sireh ni...Jan pun try beli dengan Ain gak... Baru lagi...so takde testimoni.
                                                                Kredit to : rztuah.blogspot.com

Oklah, sampai sini aja ek.. ada orang nak jumpa. Till then bubai. Assalamualaikum




Wednesday, February 4, 2015

Permata Hati Mama

Muhammad Syahmi..

Ketahuilah ini, kelahiran kamu lewat 2 hari daripada EDD mama, dengan 3.2 kg normal delivery but mama terpaksa di induced kerana air ketuban sudah kurang dan mama tiada tanda untuk melahirkan kamu.
Bermula dari kamu  umur 20 hari, kamu dibawa ke hospital kerana sepanjang malam menangis. Mama teman kamu di NICU selama 4 hari.
Kemudian kamu dikejarkan ke ICU pada hari ke-26, 4 jam kamu di sana. Mama dan abah cuba to stay strong for you
Hari ke-27 hingga hari ke-57 kamu di wad selama hampir sebulan, mama temankan kamu.

Menjaga kamu memang banyak dugaan, kewangan dan ujian untuk abah dan mama.
Macam-macam kaedah kami cuba untuk kamu.
Walaupun kamu belum pernah memanggil nama abah dan mama.
Walaupun kamu bukan seperti anak2 yang lain sebaya.
Percayalah kamu memang kesayangan abah dan mama, atok mak, mak long, pak ngah dan pak su serta mak su.
You are very special for us. Your smile and laughter makes us happy parent.
And we thank Allah for the amanah dan pinjamanNya.
We will care for you the best that we can hingga akhir hayat abah & mama.
Kehadiran kamu memang membahagiakan kami.

We Love You Very Much, Muhammad Syahmi





2015

Assalamualaikum dan selamat petang..

hukhukhuk.... 4 Februari 2015. Selamat tahun baru 2015, hahaha. Dah lambat bebenar kan. Tuhlah asyik tgk dan baca blog orang, blog sendiri entah ke mana. Orang nak buat blog, ko nak buat gak... Kikikiki... Lantak lah di situ. Ini kenangan dan ibarat diari sendiri.

Ok2, meh kita cerita apa yang berlaku..

1. Anak bulus - Rio dah hilang dekat sebulan... Cage lupa nak tutup, salah diri sendiri. Harap rio ada orang yang bela.. Tapi kan, dia tu penakut... Emm, apapun, hidup atau mati Rio tetap ke syurga. Sorry tau Rio... Syahmi pun sedih kucing dia hilang. Sebab Rio tu membesar dengan Syahmi dalam perut lagi. Hehehe. Selalu dok kat Jan. Tuh yg Syahmi pun minat kat dia kot.

2. Syahmi - Pertama hati dan amanah Allah, pinjamanNya untuk kami. Ujian demi ujian Allah berikan untuk menguji kami. Still now, Syahmi takde wording dari mulut dia. Dah 2 tahun 2 bulan. Susu pun belum tukar. Try sustagen arituh, habis cirit birit, kembung dan kentut busuk - google2 apa yang patut, rupanya itu tanpa2 allergic laktosa. Ingatkan ok, sebab ada anak kawan office pun allergic susu lembu, tapi minum Sustagen ok. Habis susu sustagen, keluar semua bintik2 merah kat kaki dan peha Syahmi.. Ayoyoyo, mak dah risau. Macam ruam tapi tak gatal. 2 hari kemudian, baru takde.

Appointment Syahmi ada 3 - Carakerja, Speech, Klinik Pakar.

3 bulan sebelum ini, ada appointment Dr. Suspected austisme pulak. Adusshhh, sedih dan syahdu hati mak... Dah lah anak pertama, dari kecil sampai besar banyaknya ujian untuk kami dan syahmi. Tapi kami redha kalau dah ditakdirkan Syahmi anak Syurga. Mungkin minor sahaja. Sebab Syahmi ada eye-contact, social ok, tak takut orang, just dia belum boleh bercakap dan slow progress. So next kaedah - amalkan ayat Surah Toha..

Isnin lepas, Dr cakap mungkin Fragile-X Syndrome pula. Mak is already confused! huhu.

Apapun, Dr just boleh suspect sahaja selagi takde yang official result.  Jan sentiasa berdoa Syahmi dipermudahkan segalanya untuk urusan nya.

Arituh dah bawak Syahmi naik flight gi KB. Alhamdulillah, mungkin timing tidur dia, so dia memang tido masa pergi dan balik, walaupun mak ko dah sediakan segala mainan dan makanan just in case dia mengamuk. hehehe. 

Syahmi gak nak bawak gi melancong kat Penang, naik Feri... takde perasaan pun budak tu. huhuhu.

Kadang2 angin gak ngan perangai Syahmi ni.. Marah dia pun, bukan dia faham... Sengih je..
KB

Surau KLIA 2

Jan suka tengok perkembangan anak2 orang yang seiring dengan umur. Antara nya, Shein hensem anak Su yang comelnya, pandainya, semangatnya.... Eee, geram tgk Shein tau... Dan Fiska Medina - ibu muda dan jelita, blogger Irine. Medina pun nak jadi kakak dah, alhamdulillah. Selalu tgk video Medina kat IG Irine ni. Lagi, Daniel anak usahawan Internet yang jelita dan comel Vivy. Daniel ni pun very cute and cheeky.. Cara Vivy tulis dan cerita sangat best dan kelakar. Selain itu Raiisha anak Kathy dahlah mak lawa, anak cute, suka tgk outfit2 raicha..

Tapi tuhlah anak2 ni, lain2 kan.. Kita ni mak2 bersyukur dan berbangga lah dengan anak kita. Jangan banding2 kan...Gitu, positifkan thinking. Tapi Jan memang SUKA sgt tengok perangai anak2 yang di stated kat atas tu...


3. Work & Study

Ini adalah topik yang paling pendek nak ulas... MALAS... hahahaha.
Kadang2 banyak benar kerja, kadang2 takde kerja (actually ada je kerja, mood nak buat tu yang ke laut) hehehe.
Rasa macam nak tangguh belajar, sebab nak tumpu pada Syahmi. It takes a lot of time to train and educate him. Kena layan dia betul2. Dan memang kebanyakan masa Jan dan Syahmi je berdua.. So memang masa banyak berdua. 

Tapi tuhlah, kadang2 kita balik kerja pun  nak rehat dan penat.. So memang kadang2 tak terlayan dia.. Sian dia main sorang. Anak baru sorang kan, Jan taktahu lah macamana ibu2 yang bekerja dan duduk PJJ ada anak 2-3 orang... Gugur jantung jap. hehe.

Kesimpulan, Allah pun takkan berikan kita ujian, kalau Dia rasa kita tak mampu. Mungkin ini adalah petunjuk dariNya untuk lebihkan amalan dan lain2 yang menghapuskan dosa2 kecik kami,

Oklah. Lainkali kita sembang lagi.
Mama sayanggggg Syahmi tau...:D tetiba..

Wednesday, July 16, 2014

18 Ramadhan 1435/ 16 July 2014

Assalamualaikum & Selamat Petang

Walaupun hari ini hari Rabu - supposed to be WW - tapi tak kira nak cerita panjang lebar jugak!! hahaha

Ampun dan maaf ya, kerana lamaaaaaaaa gilerrrrrr ilang tanpa arah..hehehe. Buzy satu hal, malas pun satu hal.. Lebih menumpukan pada media sosial seperti Instag dan FB..  Lagi2 kat ofis ni dah ada WiFi..hehehe. So, memang selalu ON whatsapp, instag, fb. Kat PC, FB dah kena block..kikiki.. (eh, mcm nama pemilik peugeot putih yg tengah viral sekarang..hahaha).. Haipppp, back to real world!

Ramadhan 1435 & Raya 2014
Ramadhan ke-18 dah.. Tup2, next week nak raya. Bagus!!!! Rumah tak kemas lagi, tak baiki lagi, good!!!!! Banyaknye hal nak buat kat rumah tuh. Lap peluh!!! Mengemas di bulan puasa, alahaiiii... Insya-Allah akan selesaikan sebelum balik raya..  Raya ni turn Melaka. Raya ke-2 baru ke Muar ya... Biskut raya takde pun beli utk raya, tapi utk makan, boleh? Hahaha. Baju raya Abah & Anak dah selesai beli. Baju mama dia? Well, tengok lah silap2 pakai je baju yang ada je...hehehe. Tapi rasanya, dah banyak beli baju baru kat online, ehhhhh! hahaha. Beli memang banyak, tapi theme color pula takde.. En. suami kata, nanti dia nak belikan sepasang dan tudung sekali, YES!!! Tapi tuhlah, entah jumpa ke tak yang berkenan dan sesuai dengan saiz extraplus ni kan! Oh, ya badan tak slim2 lagi yeeeeee. TAK BERJAYA! hahaha. Sila cuba lain kali ek..

Anak
Setakat ni masih seorang lagi, dah  20 bulan.. Hush semangat! Last week timbang 11.8kg, tapi sekarang tengah selsema dan batuk, selera pun ke laut, so rasanya dia akan slim skit. Berjangkit dengan abah dia lahhhh.. Tapi musim lah sekrang kan. But, still alhamdulillah Syahmi still nak susu dan makan sket2. Kalau tak, lagi risau! Update Syahmi :
a) Still takde wording dari mulut dia - bulan depan ada appointment kat ENT (Pertuturan). Well, jealous jugak tgk budak baya2 dia dah pandai keluarkan perkataan. Syahmi a bit slow progress dia, makan pun tak reti sendiri lagi, minum air pakai straw pun tak pandai lagi.. Pendek kata, not like normal kids yang sebaya dia progress nya. BUT, he is OUR PERMATA dan AMANAH.. Kami akan menjaga beliau sepenuh hati & sebaik mungkin..Insya-Allah. DOakan sahaja yang terbaik untuk perjalanan Syahmi, ek..

b) Dah pandai jalan dah, masa 18bulan. Lambat kan? Tapi, alhamdulillah.
c) Susu belum sepenuhnya bertukar. Baru mix kan dengan Karihome.. Makan nasi biasa dah sekarang baru sebulan, takmau bubur dah...hehe
d) Budak yang pandai sangat berlakon dan drama.. Nangis beria, tapi bila dah dapat ada yang dia nak, dia punya lebar senyum, ishhhh..

Apapun, kesayangan sungguh!!!!

Ramai jugak blogger yang Jan kenal dan anak depa lebih kurang baya Syahmi atau tua 2 tahun, dah berbadan dua dan ada yang dah dapat baby baru-baru ni. Contohnya, Kina Liyana dan ada juga yang berbadan dua macam Nana dan Nadeeya. Alhamdulillah, happy for them. Even, kawan2 kerja ni pun ada yang dah mengandung 2nd child, even 3rd child.. Cuma rezeki Jan belum sampai. Mungkin ada, mungkin tiada. Apapun, ini semua kerjaNya kan.. Oh, dan my bff masa sek men hingga zaman Univ sehingga sebelum beliau berkahwin, Zaidi Zahari & Safiah (isterinya) sedang menanti anak twins (girls) tak lama lagi insya Allah.. anak ke-3 depa.. Haiii, untungnya dapat twins..kalau dapat tak seiras lagi heaven kan! hehe

Media Sosial
Sekarang tengah aktif dalam Whatsapp - member sekolah menengah dulu, families dan kawan2.. Best juga dapat  berjumpa di media sosial ni.. Masing2 dah lain benar.. Rupa bapak2 orang dah semua! hahaha. Yang perempuan je maintain!!! hhhahahahahahah, ini namanya perasan! padahal dah kembang2..hehe

Kerja & Belajar
Still di post lama, tak mungkin sampai semester ini je, Sebab nanti next sem ada orang yang lebih layak untuk duduk di sini... Oh, bekerja dan belajar amatlah mencabar dan memerlukan komitmen yang sangat tinggi. Orang yang pemalas dan suka main2 mcm diri ini memang payah nak sesuaikan masa dan curi masa buat research! hahahaha. SV selalu keep update dan remind... Tq Dr!!!! Tapi diri ini pula yang pemalas... Hisshhhhhhh, cannot lah like this Jan!!!! Please be more rajin! Awak tuh dapat tajaan ok!!!!!! Baik KPM, saya cuba! hahaha. Doakan saya!!!! Yehahhh

Kawan2
Tiada istilah kawan2 lah.. Kawan2 saya adalah families saya.. Kat ofis ni, semua kawan ofis.. Takde bff pun...Sedih kan? Orang tak suka kita....kuang2x..

Oittttttt, oklah tuh banyak dan panjang lebar... Nanti sambung lah... Ingat ek, hari ni 5.28pm boleh check kiblat anda betul ke tak, tgk matahari kat mana ek...

Assalamualaikum! Salam berbuka dan berterawih..


Tuesday, January 7, 2014

Shaklee!

Assalamualaikum 

Just nak maklumkan, Jan dah jadi ahli Shaklee. No ID : 1065937. Jom guna Shaklee. Memang consume Shaklee ni. Banyak kelebihan nya.. Jom kawan!

pic credit to nadyshoppe.wordpress.com

Thursday, October 3, 2013

Lambakan Cerita

Assalamualaikum

1. Kenaikan Gaji.

Ushhhhhhhhhhh.. habuk...huk2x.... 

Lama tak bersiaran gara-gara kebizian yang sengaja terlampau. Dan kemalasan diri yang melanda, digabungkan dengan kelembapan Internet yang mcm siput..Huh!

Alhamdulillah, setelah ditunda selama beberapa bulan, maka dapatlah imbuhan pertambahan kenaikan gaji berdasarkan KPI.. Taklah banyak mana pun naik, takat isi minyak full tank seminggu je, habis...Tapi alhamdulillah lah juga..:D

2. Demam melanda

Hmmm, deman melanda keluarga ku yang kecil ini, bermula dari sang suami yang dapat dulu, pastu berjangkit kat diri ini dan yang kesian of coz menjangkit kat si kecik.. alahai, lembik dia 2 hari.. takde langsung suara... Badan pun dah slim je.. pampers pakai pun longgar. Sian anak mama dia... Ni still lagi batuk dan selsema skit.. Cepat2 baik ye sayang, nak BF pun tak dapat..So kenalah makan ubat, wlupun banyak yang kata ubat tak elok bagi kat budak bawah setahun.. Tapi takkan nak tgk dia sakit je kan... Lagi lah risau.

Hope anak mama strong dan cepat2 gain weight dan membesar bagai johan dan sihat!

Sorry, entry tanpa pic...:P

Till then, ini je yang teringat nak tulis, hehehehe. Kepala dah ting tong...

Thursday, July 25, 2013

Alhamdulillah

Assalamualaikum Semua

Firstly, syukur dan alhamdulillah kerana syarikat memberikan imbuhan untuk tahun 2013. Bersyukur sangat atas pemberian cik B.. Bila tgk slip semalam, marvelous.. Alhamdulillah, ada bahagian untuk Jan dan keluarga. Walaupun hanya 4angka tidak mencecah 5k pun, apatah lagi 5 angka..(itu semua big2 bos je dapat 5angka ye, berbelas2 ribu depa dapat). Syukur sangat..Bershopping raya tuh idaklah, ala kadar je kot. Baju sendiri dan baju Syahmi dah ada, cuma belum bayar je..hehehe. Mari kita bayar hutang!


Dengan cik B ini lah Jan membayar segala hutang2 yang ada dan membeli sedikit vitamin Shaklee untuk kesihatan. Biasalah bila dah sesak, adik-beradik yang kaya raya kita cari, minta bantuan, hehehe. So, ada cik B ni lah Jan top up balik semua hutang2 dan janji2 yang selalu buat..order dulu, bayar kemudian...hiks. Well, dah berhutang pandai2 lah nak bayar ye kawan-kawan.. Jangan buat2 lupa atau elak2, sebab kita pun kena fikir entah2 orang yang kita pinjam dulu tuh kesempitan wang atau nak guna duit...So, pepandailah kita yeee.

Dan bila dapat cik B barulah terasa berkat kesabaran & kesetiaan Jan dok di sini, terasa lah berbaloi jugak. Ok, bekerja dengan lebih hebat ye kawan2.. Jangan selalu elak2 kerja dan dok buat hal sendiri tak pikir hal orang lain..hihihi  

Hari ini dah 16 Ramadhan.. Alhamdulillah, dah separuh jalan untuk ke bulan Syawal. rasa mcm tak cukup lagi buat ibadat, macam tak grab peluang2 yang ada di bulan mulia ini..Hmmm, kena start ni Jan! Kayuh untuk grab pahala ramadhan. Adus, memikirkan badan penat, mata ngantuk, jaga si kecik tuh pula, entah bila Jan nak curi masa untuk membuat ibadat ye..Insya Allah, kena kuatkan azam ni!!! Caiyok!

Menu berbuka dan bersahur, ala kadar je. Kadang2 masak kadang2 beli...Apapun, memang bangun sahur..Dah makin banyak hari berpuasa ni, lagi rasa makin malas nak masak...Hahahah. Jan masak bubur Syahmi je, tiap2 hari dalam pukul 7.00 lebih tuh, dah start panaskan bubur dan blend dengan puree untuk bawak bekalkan pada pengasuh.

Eh, panjang lak.. Nah Jan bagi picture orang tak puasa! kikiki


Ok, till we meet again..Assalamualaikum